WAT EEN PORTRET - Reisverslag uit Ivrea, Italië van frits hest - WaarBenJij.nu WAT EEN PORTRET - Reisverslag uit Ivrea, Italië van frits hest - WaarBenJij.nu

WAT EEN PORTRET

Door: Frits van Hest

Blijf op de hoogte en volg frits

07 September 2007 | Italië, Ivrea

2) Vervolg portretten.

De derde dag van de bestijging kwam het echte werk. Steilten, steenmassa's en woeste stroompjes kwamen op mijn weg. Klaartje en Kevin hadden in Bourg ST.Pierres afscheid genomen. Met weemoed herinnerden we ons de voortreffelijke maaltijd die ons in het eenvoudige hotel doch excellente restaurant was voortgezet. Ik drukte de kosten van de maaltijd in Ossieres door de nacht in de slaapzaal van een berghotel door te brengen. Ik had geen handdoek bij me en was dus genoodzaakt om mijn lijf met een enkel handschoentje af te drogen, wat merkwaardig goed gelukte. Desalniettemin nam ik de handdoek die Klaar en Kevin mij ofreerden gretig aan.

Bij een wegwijzer trof ik een hijgende en puffende, gebaarde zestiger aan. Om zijn knie had hij een versterkende band. "Weet u of dit de weg naar de Grote Sint Bernhard is? " vroeg hij overbodig want het stond op het bordje. Zijn verder uitstekende Frans verried hem als Duitser. "Oui," antwoordde ik dus, "Sind Sie Pilger?" Ook dat was een overbodige vraag want hij droeg een vlaggetje van de viafrancigena op zijn rug. "Je bent de eerste pelgrim naar Rome die ik ontmoet" riep hij uit en accuut maakte hij een foto van me. Hij stelde zich voor als Franz en we moesten lachen. Franz en Fritz dus. Hij stelde voor om elkaar met Du aan te spreken. Ik voeg hem waar hij vandaan kwam. Hij was gestart in Marburg en dit was zijn tweede pelgrimstocht. Een paar jaar geleden was hij al naar Santiago geweest en hij maakte de tochten uit religieuze overwegingen. Hij was zevenenzestig en dit zou misschien zijn laatste tocht worden want hij had veel problemen met zijn knie. Ik zag mijn kans schoon en voor mijn zoektocht naar het goddellijke vroeg ik hem wat of wie zijn god op dit moment dan wel was. Ik vond zelf dat ik die vraag wel aardig had geformuleerd. Ik begereep dat god voor hem een gevoel van thuiskomen was, elke keer wanneer hij in een kerk kwam. Hij kon dan twee kanten opgaan in zijn leven maar in de kerk wist hij steeds beter wat de goede richting was. Ongemerkt had ik hem weer met Sie aangesproken. Vinnig zei hij me dat ik nu eens moest ophouden om hem met Sie aan te spreken want pelgrims zeggen toch Du tegen elkaar. Bedremmeld probeerde ik nog uit te leggen dat we op school nu eenmaal waren groot gebracht met Sie. Ondanks zijn zere knie kon ik hem niet bijhouden. Later liepen we weer samen op maar midden in de converstaie riep hij korzellig dat het geen zin had dat een van ons twee (ik) op het mooie stuk van het pad liep en de ander op het slechte. Korzellig ging hij er weer vandoor. Toen ik ruim een uur later, en na mijn leven opnieuw gewaagd te hebben in weer een wei met jonge stiertjes, vroeg hij me waar ik toch gebeleven was.
We volgden samen een juweeltje van een mis, met precies de juiste theatrale gebaren, klaarheid van gezang en een precieus Frans van de abt zoals Franse hoogwaardigheidsbekleders dat uitspreken. De ingetogenheid van de kerkdienst stond in diep contrast tot de luidruchtige maaltijd van Franse mannen, cyclisten in hun midlifecrisis, die ongeordend door elkaar heenschreeuwden,zongen en gebaarden zoals alleen mannen dat kunnen. Franz vond dat ik maar eens een stempelkaart moest aanschaffen om mijn viafrancigena te documenteren. Intussen schonk hij de wijn rijkelijk in.
De volgende ochtend wasten we ons bij het gemeenschappelijk wasbekken van het hospice. Mannen en vrouwen sliepen er door elkaar. Terwijl ik een sms-je verstuurde naar Ien verweet hij me nog dat ik zoveel Elektronik gebruikte en hij vroeg me pinnig of ik mijn "credenziale" (pelgrimskaart) al had. Voordat ik kon antwoorden was hij al vertrokken. De wijn had hij niet afgerekend. Die betaalde ik maar samen met mijn nieuwe Italiaanse vriend, een onderzoeker op de Italiaanse basis van Antartica.
Wat een portret, die Franz. Bij de afdaling naar Estroubles begreep ik van mijn gastheren dat hij me al ver voor was. Goed voor hem.

• 07 September 2007 - 19:42

Michael Jansen:

Wacht even! Rustig blijven! Maar begrijp ik nou dat er wéér een Franz is die z'n wijn niet heeft betaald? Was dat ook al niet 't geval in de aflevering van grote Bernhard?
    OF!!...haal jij zelf nu de hele rotzooi maar door elkaar Fritz von Hesst??
    In ieder geval, prachtig dat je al ruim over de helft bent en ongemerkt druk in de internationalisering bent terechtgekomen. Je maakt mooie observaties, die ons doen meereizen en beelden oproepen en een inkijkje geven in hoe de dagen voor je verlopen.
    Ik kan me zo voorstellen dat je er andere relativeringen op gaat nahouden als je onderdeel bent van de grootsheid van de omgeving.
    Overkomt 't jou ook wel dat je vanaf het traject dat je loopt heel anders naar Nederland en de Nederlanders kijkt?
    Hebben wij al niet veel te veel aan oorspronkelijkheid ingeleverd in ruil voor wat we welvaart noemen?
    Kom je al processies tegen op je weg? Daar is het nu toch weer volop de tijd voor in Italië is 't niet?
    Het ga je goed Frits, laat de generaties van vandaag maar eens een flink poepje ruiken!
    Liefs, Michael.

• 08 September 2007 - 19:54

Arnold:

Ha die Frits,

Dank voor de mooie ansicht.
    Nog maar 896 km schrijf je en dan ben je op het eindpunt. Dat is nog wel de moeite waard. Draai jij je hand niet voor om.Maar het schiet al lekker op.Frits, Ik ben toch heel trots op je want ik denk dat ik de enige ben op deze aardkloot waarvan de buurman een dergelijke voettocht maakt. Dat kan toch niemand zeggen weliswaar met uitzondering van Jan van Vulpen.
    Aan de hand van je berichten geniet je er nog steeds van.Gewoon volhouden is het motto.
    Met Klaartje en Kevin was de voettocht een leuke afwisseling.Kun je ook weer eens lekker bijpraten.
    Hier in Heteren heeft de herfst zijn intrede gedaan.
    In de achtertuin hoor je weer het windgeruis van de kastanjebomen
    Het gaat soms flink tekeer.Dat heeft ook zo zijn charme.
    Vorige week ben ik ook weer eens op pad geweest.Een dagje Friesland.
    De weergoden zaten behoorlijk tegen.Echt herfstweer dat wil zeggen, regenbuien en veel wind.Vooral langs open water daar moet je flink voor op de pedalen.
    In Grou, ( zonder W ) ik leerde vroeger op school met een W, de trein uitgestapt en daar een rondje gefietst van zo´n 50 km.Ik bespaar je maar al die moeilijke plaatsnamen.Van de meesten had ik ook nog nooit gehoord.De route liep grof gezegd van Grou via Leeuwarden, Drachten en terug naar station Grou.
    Rond een uur of negen sávonds heb ik mij weer afgemeld.
    Het was een pittige tocht en dan kun je wel merken dat je de vijftig bent gepasseerd.
    Frits, geniet ervan en tot de volgende keer.

Hartelijke groeten van de buurtjes.

• 10 September 2007 - 09:27

Iris:

Lieve Frits,
    Op de tweede dag van onze vakantie in Italië heb ik mijn enkel gecompliceerd gebroken. Zit al weken thuis en ben daardoor een hele poos niet op jouw site geweest. Ben nu met een inhaalslag bezig en dat is het mooiste leesvoer dat ik me nu kan wensen! Een van jouw vrienden schreef het al: je hebt goede dingen gedaan bij onze Roos, maar je had ook heel goed alleen maar schrijver kunnen zijn. Wat een talent!
    En die twee motoristen hebben ook gelijk: aristocratische Frits.
    Ik verheug me erop in november in Duitsland bij te praten. Daar gaan we dan wel niet lopend heen....
    Hartelijke groet,
    Iris

• 12 September 2007 - 19:49

Lex Wertheim:

Groetjes vanuit de hoge hollandse Maarse-bergen. We leven mee en kijken elke keer wat je voor nieuws beleeft. Het belangrijkste voor mij is dat jouw kuiten nu kennelijk net als de mijne weer aan het slinken zijn. Maar bij jou gaat dat ongetwijfeld een stuk langzamer dan bij mij.
    Groetjes van je verre fietsmaatje.

• 14 September 2007 - 11:30

Medard Bikamata:

Hallo docteur Frits,
    Ik wens u het allerbeste op uw wandeltochten.
    We worden door u geinspireerd en gaan op 28 september ook een hele dag wandelen.
    Groet, Medard.

• 23 September 2007 - 13:10

Goof:

Ik volg je op de voet,Frits.Wat betreft de ontmoeting met der Franz.Zo zie je maar dat niet alle pelgrims geheel te vertrouwen zijn. Hij had toch zijn deel van de wijncomsuptie dienen te betalen. maar als de gesprekken gaan over niet-stoffelijke zaken, schiet een correkte afwikkeling van het stoffelijke er soms bij in.Fantastisch Frits, de reis van je leven toch? Als je terug kijkt op wat achter je ligt aan kilometers, zijn die komende 870 kilometer wel te doen.Ik heb ooit 15 km gelopen met de aibornetocht en het viel me op dat de kilometers tot zo'n 2/3 van de gehele afstand het zwaarst waren. Het laaste stuk werd ik, begeleid met muziek en enthousiaste juichende mensen aan de kant van de weg, binnen gehaald en ik had toen het gevoel dat ik nog wel 5 km extra had kunnen lopen. Mij lijkt dus dat die laatste 70 kilometer van je tocht de allerlichtste etappe gaat worden voor je.Misschien heb je aan mijn airborne ervaring wat steun. Groeten Goof.

• 30 September 2007 - 08:05

Riet En Arnold:

Ha die Frtis,

Een paar keer niet op je website kunnen komen. Ook niet met behulp van Ineke.
    Ik dacht dat ik het verkeerde adres had maar achteraf bleek dat niet zo te zijn.
    Met het artikel in de donderdagkrant bleven we aardig op de hoogte van je avonturen.
    Het schiet nu voor jou al aardig op. Morgen schrijven we al 1 oktober en dat is de maand dat je weer naar de Betuwe komt. Je moet toch nog zo´n dikke 600 km. lopen en dat is uiteraard niet niks.
    Afgelopen woensdag heb ik genoten van jouw vrij reizen –NS- kaartje.
    Vanuit station Alkmaar ben ik via Bergen over de Hondsbosche Zeewering naar
    Den-Helder gefietst.
    Het weer was s´morgens pet maar vanaf een uur of een werd het droog en genoot ik weer zoals altijd, met volle teugen. Met de wind enigszins in de rug en de heerlijke zeelucht
    is het goed toeven aan de zee en in de duinen.
    Het klopt dat de controle van de NS uitstekend is, maar niet heus.
    Ik heb tweemaal controle gehad en bij de laatste controle, dat was vlak voor Ede, kreeg ik het compliment van de conducteur dat het allemaal in orde was.
    Frits, hierbijwil ik je via de digitale weg nog hartelijk bedanken voor de mooie dag aan zee.
    Ik heb nog slechts één vrij reizen en dat kaartje besteed ik aan een fietstochtje vanuit Assen naar Groningen via Zuidlaren. Op de derde dinsdag in oktober is daar de bekende paardenmarkt in Zuilaren en dat lijkt me wel eens leuk om daar een kijkje te nemen.
    Beste Frits, dit was het weer zo´n beetje, groetjes van ons vanuit de mooie Betuwe.
    De buurtjes.