Aflevering 30. Over en sluiten - Reisverslag uit Heteren, Nederland van frits hest - WaarBenJij.nu Aflevering 30. Over en sluiten - Reisverslag uit Heteren, Nederland van frits hest - WaarBenJij.nu

Aflevering 30. Over en sluiten

Door: Frits van Hest

Blijf op de hoogte en volg frits

12 November 2007 | Nederland, Heteren

Bij mijn aankomst geen oude stervende hond, geen vrijers die gedood hoefden te worden. Mijn mini-odussee eindigde minder dramatisch dan de klassieke odussee maar wel zo intens.
Na drie uur wachten in het vliegtuig op Fiumocine deed de piloot de mededeling dat tachtig procent van de bagage was ingeladen. Hij ontried mij echter om uit te stappen en te voet terug te gaan: "Als u nog een uur in mijn toestel wilt wachten kunt u met honderd procent van uw bagage naar huis terugkeren" verzekerde hij mijn vrouw en mij.. "Bovendien, als u nu te voet terug gaat zal de Intercity die u nu op een minuut na zult gaan missen niet meer de Intercity zijn die u zult gaan missen maar een gewone Intercity die u niet gemist hebt." Bij dit argument bezweken we en nadat de overige twintig procent van de bagage was gearriveerd koos de prijsvechter het luchtruim. Zoals de piloot ons had beloofd, informeerde een vriendelijke werknemer van de DB ons dat, als we een minuut zouden wachten, we de Intercity zouden missen. We besloten dus drie uur later naar Arnhem te vertrekken, omdat we de beoogde trein toch al niet meer konden halen. Gelukkig arriveerden onze vrienden Ard en Liy na een halve dag thuis wachten net iets na onze aankomst bij het station in Arnhem. We werden hierdoor in de gelegenheid gesteld om met honderd procent van de bagage comfortabel naar Heteren te vertrekken.
Iets voor mijn huis stapte ik uit want ik wilde over de voor deze gelegenheid gereconstrueerde Dorpsstraat-de Ramblas van Heteren,(citaat uit Arnold Willemsen)- mijn laatste voetstappen zetten.

"Is dit het einde van mijn tocht?" vroeg ik verwonderd toen ik langs een haag van waxinelichtjes, applaudisserende buren, familie en vrienden liep. Ik was zojuist aangekomen bij het hoefijzer van het geluk met de tekst "Finish" er op. Iedereen verzekerde me dat dit het eindpunt was maar ik bleef het vreemd vinden omdat ik dacht dat mijn aankomst in Rome het einde van mijn tocht was geweest. "Wat wonderlijk en ingenieus zit de schepping toch in elkaar" bedacht ik. "Door precies op de dag en het tijdstip te vertrekken en de reis te maken zoals ik die heb gemaakt, konden we het vliegtuig nemen dat te laat zou vertrekken en konden we de trein missen, waardoor ik nu precies op tijd in Heteren ben om door mijn vrienden ontvangen te worden. Er moet wel een god zijn die dit alles bestuurt; god moet wel een horlogemaker zijn."
Verder was het een heel gezellige avond waar ik erg van heb genoten.

Omdat ik toch in onzekerheid bleef over wat nu het einde van mijn tocht was, besloot ik de volgende ochtend een ritueel bad te nemen met gebruikmaken van Coral Beach Scrub Cream. Verder, om op de uitnodiging van mijn kinderen en hun partners in te gaan om 's avonds in Amsterdam met de hele familie een heerlijke maaltijd te nuttigen. Uit de literatuur is immers bekend dat een ritueel bad en een rituele maaltijd goede manieren zijn om iets af te sluiten. "Pap, dit is het einde van je tocht, je hebt het volbracht" riepen mijn kinderen toen ze me zagen. Dat was tenminste duidelijke taal en ik wist nu waar ik aan toe was.

Het Holland Symphonia speelde een gepassioneerde Romeo en Julia van Prokofief. Hans van Maanen had er voor gezorgd dat ik op het toneel steeds die afbeeldingen te zien kreeg die ik in Italie in kerken, musea en abdijen zo had bewonderd: ik zag een lentedans van Boticelli, een kruisafname met Maria Magdalena, een Annunciatie en een Entree van feestgangers uit het stadhuis in Siena. Opnieuw sloeg de twijfel toe: als ik nu voor me zag wat ik in Italie ook al had gezien, was dit dan wel het einde van mijn tocht? Mijn twijfel groeide naar een zeker weten toen de volgende dag bleek dat de veerman van de Po, Danilo Parigi, me een uitnodiging had gestuurd om nog in november deel te nemen aan een conferentie over pelgrimages.

Hoe dit ook moge zijn, beste vrienden, ik wil mijn verslag nu besluiten. Mijn voettocht is beeindigd maar mijn zoektocht gaat voort. Ik wil jullie van harte bedanken, iedereen die mijn tocht heeft mogelijk gemaakt en gesteund, hetzij door raad en daad te geven, sponsoring, overbrengen en terugbrengen van mijn fiets en kleding, deel te nemen aan de imagianaire groepen van internettters en sms-ers (gaf me steeds weer een kick om jullie zo te ontmoeten) en vooral ook iedereen die heeft meegereisd.

Arrivederci, grazie mille, en tot gauw!

Frits van Hest, Pelligrino Professionale

Lezers van de Gelderlander

De meer dan 10.000 page- vieuwers op de sub-site: viafritsigena

• 12 November 2007 - 10:55

Michael & Ellen.:

O.K. Frits! Dat is volbracht!
    En dan nu op naar kletsnatte avonden met Conny Francis en jenevertranen over Johnny Cash. En daarna storten we ons in de grote vraagstukken van het leven en wat we ( weer ) kunnen bijdragen aan een wat vriendelijker wereld....
    Vergeet vooral ook niet om visitekaartjes te laten drukken met daarop je nieuwe professie!
    Mooi hoor...PELLIGRINI PROFESSIONALE.
    liefs van ons.

• 12 November 2007 - 11:08

Ard:

Een werkelijk prachtig slotakkoord.
    Ik zal het missen, zo achter de computer in Wageningen. Het wachten is nu op je eerste roman als Pelligrini Professionale. Kan ik vast ergens voorintekenen?
    Tot later
    Ard

• 12 November 2007 - 14:02

Lily:

Goed gedaan, jochie!
    Ik wens je een mooie, inspirerende zoektocht verder, te beginnen komende zaterdag in de Wester in Amsterdam!
    Kus, lily

• 12 November 2007 - 15:12

Anneke:

Petje af Frits! Zie je donderdagavond!

[bedoel je mischien; van Duijneveldt ipv.
    Duivenbode?]

• 13 November 2007 - 13:54

Wieke:

Hi Frits,
    Welcome back! Ik zeg, voetjes op de bank en ff lekker bijkomen...voor zover dat kan...heb begrepen dat A'dam alweer op de planning staat komende weekend! Have Fun! Groetjes uit NYC, Wieke

• 13 November 2007 - 20:36

Hannie:

Fijn dat je terugbent, met zoveel bijzondere ervaringen, maar toch ook jammer dat we je overwegingen zullen missen! Om gelijk maar weer te voelen hoe het is om terug te zijn: het keerkring-overleg, gepland voor 21 november, kan niet doorgaan. We maken gauw een nieuwe afspraak. Zo is het weer met beide voeten op de hollandse kouwe grond!
    gauw tot ziens
    Hannie

• 12 November 2018 - 10:35

Koos Schell:

ik zou graag het email adres van Dieuwer Vos Vis hebben. Ik heb een muziekpartij gevonden die van haar is. Ik wil hem graag aan haar toesturen. Heel lang geleden toe ik nog viool speelde hebben we duo's gespeeld, we hadden ook van de zelfde lerares les.
    Ben benieuwd of ik hier iets op hoor.
    met vriendelijke groet
    koos schell