Hoe Groot is de Bernhard! - Reisverslag uit Aosta, Italië van frits hest - WaarBenJij.nu Hoe Groot is de Bernhard! - Reisverslag uit Aosta, Italië van frits hest - WaarBenJij.nu

Hoe Groot is de Bernhard!

Door: Frits van Hest

Blijf op de hoogte en volg frits

31 Augustus 2007 | Italië, Aosta

Midden op mijn weg stond ik een donker bos. Rechts van mij gaapte een afgrond,links rees een steile rotswand op. Het was de eerste dag van drie op weg naar de top van de Grote Sint Bernhard. Gelukkig was er tegen de rotswand een ketting bevestigd die houvast bood. Op de rotsen aangekomen was het zaak om de bewegwijzering niet uit het oog te verliezen. Even niet opletten leverde me een half uur wanhopig zoeken op. In gedachten rukten er al Alpine gidsen uit om me te redden. Boven in Orsieres wachtten mijn dochter en haar vriend me op. Tussen zich in hielden ze een serpentine van toiletpaier die ik juichend doorbrak. "Hoi pap" zei ze luchtig, alsof mijn relatieve doodsangsten de gewoonste zaak van de wereld waren.
De volgende dag zette ik mijn tocht met haar voort. De weg was gematigd en verliep door een wild romantisch landschap. Twee Amerikaanse, ex-legerofficieren die we ontmoetten, wilden de gletscher bij de Bernhard over trekken. Zonder gids. In Bourg Saint Pierre wisselde ik de volgende morgen mijn gezelschap in voor Franz, die vanuit Marburg de viafrancigena liep.
Hoera! de top bereikt, over de helft van mijn tocht! In de crypte van het hosipce vierden vierentwintig monikken een mis van een ontroerende schoonheid. Maar 's nachts hoorde ik in de verte een hulpgeroep. Het waren de twee Amerikanen die verdwaald waren op de gletscher.Ik sloop uit de slaapzaal naar de kennel van de laatste St. Bernhards honden. Dankbaar sprongen ze weg uit hun onverdiende geveangenis en aan het blijde gehuil hoorde ik dat ze de verdwaalden hadden gevonden.
Ik werd wakker uit mijn droom. Geen hond te bekennen.Ik nuttigde het ontbijt met luidruchtige Franse fietsers, jongens onder elkaar. Franz was hem gesmeerd zonder de wijn te betalen: die kwam voor mijn rekening en die van mijn nieuwe Italiaanse vriend.

• 03 September 2007 - 07:37

Ard:

Ha Frits, je bent het gelukkig weer zelf; ik had je literaire juweeltjes gemist. Niets ten nadele van Lex maar jou onovertroffen stijl gaat toch boven alles. Dat blijkt maar weer uit deze bijdrage. Prachtig. Sterkte maar weer deze week. Groet
    Ard

• 03 September 2007 - 13:29

Ard 2:

Frits, nog even: heb je al een Italiaanse telefoonkaart gekocht en zo ja, wat is het nummer?
    Groet
    Ard

• 03 September 2007 - 19:43

Marie - Anne En Theo:

Beste Frits,

Zeer interessant jouw reisverslagen. Geweldig dat je dit doet en zo je reisdoel, Rome, kunt bereiken.Succes en tot ziens in Limburg.

Marie - Anne en Theo

• 04 September 2007 - 20:43

Mariotte:

hallo frits, Goed dat er nu één is die weet hoe groot de Sint Bernhard is. Je diet er wat voor, voelt het aan je lijf, maar dan heb je ook wat. "We gaan maar moedig voorwaarts", wie zei dat ook alweer? Gelukkig ben je over de helft. Ik ben aan het aftellen,\liefs, m.

• 11 September 2007 - 20:30

Jos/ Gerd Canada:

Hi Frits,
    We volgen je tocht met veel belangstelling.Nu al over de helft. Gefeliciteerd! We wensen je veel plezier en devotie voor de tweede helft.
    Groeten vanuit Canada.
    JOS en GERD